HÜRRİYET

11 Eylül 2012 Salı

YANIKLAR VE YUMURTA AKI



Yumurta akı, yanıklar için mucizevi bir yöntemdir.

Yanan yeri önce sıcaklığı gidene kadar serin suya tutun. Bu, yanmaya devam eden derinin alt tabakalarının da yanmasına engel olacaktır. Sonra yumurtanın beyazını sarısından ayırarak çırpın ve yanan yere sürün. Kuruyan yumurta beyazı yanan yer üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Bu çırpılmış yumurtadan yanan yer üzerine tabaka üzerine tabaka oluşturacak şekilde bir saat boyunca sürmeye devam edin. Birkaç saat sonra ağrınız sızınız gidecek, ertesi güne de yanık izi kalmayacaktır. Bir hafta içinde de deriniz normal rengine dönecektir. Yumurtanın beyazı doğal bir kolajendir ve plasenta vitamin bakımından çok zengindir.

Dikkat edilmesi gereken hususlar:

Kötü bir şekilde yanmış olan yere doğrudan, özellikle de soğuk olan su uygulanmaz. Bu tıpkı kızgın tavaya su dökmeye benzer. Onun yerine yanık olan yerin biraz üst kısmından başlayarak, yaralı yerin üzerinden yavaş yavaş geçecek şekilde akıtarak su uygulanmalıdır. Üçüncü derece yanıklarda tıbbi müdahale şarttır.

Yanık dereceleri nelerdir?

Birinci derece yanık: Derinin sadece en üst tabakası etkilenir. Yanan yer kızarır ve şişer. Sızlama şeklinde ağrı yapar.

İkinci derece yanık: Yanık, artık derinin bir alt tabakasına geçmiştir. Deride su toplama, lekeler, şişme ve aşırı derecede ağrı görülür.

Üçüncü derece yanık: Deri yanması alt tabakalardaki kaslara, yağlara, hatta kemiklere kadar uzanmıştır. Dokular kalıcı şekilde tahrip olmaya başlar. Yanan yer bildiğimiz yanık rengi ya da beyaz bir renk alabilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder